8 Mart 2013 Cuma

BEBEK BESLENMESİ ( 0 -1 YAŞ )

Fazla kilolarla başım dertte bu aralar. Bundan 4 sene önce 34 beden olan ben, şu an söylemeye utanıyorum ama, 38-40 beden arasında gidip geliyorum. Bunun en büyük iki nedeni, uzun yıllar vardiyalı çalıştıktan sonra düzenli bir işte oturarak çalışmaya başlamam ve tabii ki kendim için yaptığım en büyük iyilik olan, sigarayı bırakmam .Bütün sigara içen dostlarım da inşallah bırakırlar benim gibi şişko ama sağlıklı biri olarak yaşamaya devam ederler.
Durum böyle olunca internetten bol bol diyet listeleri indiriyorum ve beslenmeyle ilgili yazılar okuyorum. Diyetisyen Funda Sevim 'in makaleleriyle tanışmam da bu esnada oldu.Funda Sevim Hanım, doktorlarsitesi 'nin diyetisyenlerinden. Bu siteyi takip eden arkadaşların bildiği gibi; siteye üye olarak doktorlara genel veya özel mesaj gönderebilir, makalelerini okuyabilir  ve randevu alabilirsiniz. Ben bu sitenin sıkı takipçilerindenim, sizlere de takip etmenizi öneririm. Ayrıca Dyt.Funda Hanım'ın web sayfasına(http://informdiyet.com) da bir göz atmanızı öneririm.Özellikle ''Diyet Kaçamaklarını ''okurken çok eğleneceksiniz.
Sizlerle, yeni anne adayları ve anneler için faydalı olabileceğini düşündüğüm, Diyetisyen Funda Sevim Hanım'ın; doktorlarsitesi'nde yayınlanan ''Bebek Beslenmesi'' makalesini paylaşmak istiyorum.

 BEBEK BESLENMESİ 

( 0 - 1 YAŞ )

Bebeğin fizyolojik ve psikososyal gereksinimlerini ilk 4-6 ay anne sütü tek başına karşılayabilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin bebeğe sağladığı üstünlükler şöyledir:
 1.       Enfeksiyona bağlı hastalık riskini azaltır: Bunlar ishal, alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, sepsis, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları ve nekrotizan enterokolittir.
 2.       Beslenme açısından avantajlıdır: Bebeğin ihtiyaçlarına göre anne sütü içeriği değişir ve emilim yönünden mükemmeldir.
3.       Belirli hastalıklara karşı koruyucudur: Bunlar ani bebek ölümü sendromu, tip 1 diyabet, alerjik hastalıklar, lenfoma, ülseratif kolit ve uzun süren sindirim kanalı hastalıklarıdır.
4.       Bağışıklık sistemini olumlu yönde uyarır: Vücutta yabancı maddelere karşı antikor yapımını başlatır. Mikroplara karşı için de canlı hücre barındırır. Yararlı mikroorganizma oluşumuna yardımcıdır.
 5.       Gelişimsel ve psikolojik yönden yaralıdır: Anne ile bebek arasında bağ kurar.
 6.       Sosyo ekonomik açıdan yararlıdır: Sağlık ve beslenme harcamalarının azalmasını sağlar.
Anne sütü alamayan bebekler için çeşitli formulalar geliştirilmiştir. Bebeğin ayına veya gelişimine göre kullanılacak mama değişkenlik göstereceği için mutlaka konunun uzmanına danışılması gerekir.
 Bebeğinizin gelişimi ile ek besinlere 5. Aydan itibaren başlanabilir. Bu dönemde en önemli kriter besinlere tek tek başlanmasıdır ki bebeğin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği ancak bu şekilde takip edilebilir. Bebeğin besini en iyi şekilde tolere edebilmesi için 8-10 kez denenmesi gerekir. Küçük miktarlarda başlanan bu tamamlayıcı besinler yaşla beraber arttırılır. Bebeğinizi doygunluk hissedene kadar doyurmanız öğün zamanlarını düzenlemeniz açısından önemlidir.
 04-06. aylar Meyve suyu ,Yoğurt , Unlu sütlü mama
 06-07. aylar  Yumurta sarısı , Meyve püresi , Sebze çorbası , Yoğurt ,  Tuzsuz beyaz peynir ,  Bisküvi
 07-08. aylar  Dana- balık- tavuk eti , Baklagiller , Tam yumurta
 08-09. aylar  Nişastalı besinler , Karaciğer
10-12. aylar Evde yenen her şey (yemekler tuzsuz olmalıdır.)



                            
                

                
                
                
               
               
               

                
                
                

                
                

                

2 yorum:

  1. bende de durum aynı canım.:)
    ahhhh ahhh...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni komşularım bu hale getirdiler sağ olsunlar.Evde ne pişirirlerse bir tabakta benim dükkana geliyor.

      Sil